Landskap
Landskapsfotografering kan være super enkelt, eller svært avansert. Her vil dere får litt innblikk i hva som kan være smart og ikke smart.
Landskapsfotografering trenger ikke være avansert. Man kan gjøre det såre enkelt og bare sett opp kameraet og knipse i vei, uten å tenke i det hele tatt. Er man heldig kommer kanskje 2-3 bilder ut som var tatt i ren flaks. Men er dette noe som man lærer av?
Svaret er nok så enkelt, nei.
Det trengs egentlig bare to svært viktige ting for at de skal bli velykkede. Det ene er komposisjon, det andre er lyset. Og selvølgelig å være til stede til det riktige tidspunktet. Gjerne under den gyldne timen. Selvølgelig kommer det også ann på utstyret. Så la oss nå gå inn på dette.
Det finnes hundrevis av ulike objektiver, så hvilke objektiver egner seg best?
Det finnes noe som heter vidvinkelobjektiver. Disse objektivene kan gå fra 8mm og videre oppover, til som regel 22.
Sigma har et som er fra 10-20mm, 10-22mm osv. Det finnes også fra 14-24mm osv. Det er endeløse muligheter.
Med bruken av vidvinkler kan man få inn mer av landskapet enn det man ellers ville ha fått på 18mm eller 50mm.
Dette kan være til stor glede, eller ren irritasjon. For meg er det en stor glede som oftest.
Det kan også være morsomt å bruke telelinser til landskapsfotografering, dette høres kanskje litt rart ut, men det å zoome inn og få med de små detaljene i landskapet, kan også skape snedige motiver. Samt kreativitet.
Men la oss komme oss inn på dette med det tekniske.
Hvordan få skarpe og fine landskapsbilder?
-
Bruk LYSET!! Dette er det viktigste punktet!! Kan du dette, overse alle de andre! Neida...
-
Bruk stativ. Dette hjelper deg svært mye om du må ta bilder med en lukkertid på 1/60 eller lengre. Da slipper du å få skjelvinger på bildet.
-
Tenk på komposisjon og "The rules of thirds". Altså at du burde plassere ting i det gylne snitt.
-
Aldri bruk en blender på mindre enn 22... Selv om dette gir en stor dybdeskarphet, er det som regel det man vil ha i et landskapsbilde.
-
Man vil gjerne ha med alle detaljene. Bildet blir også skarpere. Og her kreves en lengre lukkertid enn 1/60.
-
Ta bildet ditt i RAW-format. Dette gjør det mulig og leke seg med både lyset og andre detaljer.
-
Bruk fjernkontroll/fjernutløser/selvutløser for å slippe å måtte ta borti kameraet og skape skjelvinger.
-
Om det er mulig, bruk noe som kalles "speil-opp", på engelsk, Mirror up. Dette gjør at speilet kommer opp, og du kan selv bestemme når dette skal ned. Fordelen med dette er at bildet ditt kan bli skarpere.
-
Og en siste ting, aldri stol på AF (autofokusering). Det kan lure deg, så bruk manuel fokusering og bruk Live View (LV).
Jeg kan ikke love at bildet ditt blir 110% vakkert og storslått med disse tipsene. Jeg må innrømme at jeg selv ikke har brukt alle disse tipsene, så det jeg virkelig kan si er, PRØV DEG FREM! Man feiler, og man vinner med å prøve seg frem. Bruk disse tipsene som utgangspunkt! Har du ikke andre objektiver en kit lens som fulgte med kameraet, så bruker du dette! Dette innlegget er ikke skrevet for at du skal springe ut og kjøpe et nytt objektiv for at du skal bli god i landskapsfotografering. Øv deg frem med det du har av utstyr. Hvis du finner ut at dette var noe du har lidenskap for og utvikler ferdigheter i, så invister i et vidvinkelobjektiv eller andre objektiver!
Lykke til! (Under er noen eksempler, med EXIF. Noen av eksemplene er tatt før jeg leste meg opp mer ved landskapsfotografering.)

EXIF:
Nikon D7100
Tamron 18-200mm (F/3.5-6.3)
Blender: F/9
ISO: 100
Lukkertid: 1/320

EXIF:
Nikon D5000
Tamron 18-200mm (F/3.5-6.3)
Blender: F/9
Lukkertid: 1/320
ISO 200